miercuri, 27 mai 2009

Florile inimii

Daca ar fi posibil sa fac o incursiune in inima, dincolo de structura ei anatomica, m-ar interesa foarte mult, structura spirituala, a acestui important organ, fara de care viata noastra ar fi imposibila.
Ce ar fi de gasit in lacasurile ei cele mai ascunse?
Multe, multe si diverse .....
Inima este 'imparatia secreta a sentimentelor umane, sau altfel spus, cel mai important loc din fiinta omului.Aici este cea mai rafinata si mai diversa gradina de flori, care de care mai deosebite, una de alta.
Ce ma intriga oarecum este urmatorul fapt : cum poate gazdui inima atat de multe sentimente si trairi, in mare parte contradictorii? Si ca sa glumesc putin pe seama spuselor mele, nici nu ma mir, ca cea mai raspandita boala de pe glob, este cea de inima.

Dar sa revin la "gradina inimii', despre care vreau sa va vorbesc aici. Am comparat inima cu o gradina, deoarece asemanarea este evidenta dintr-un anume punct de vedere si anume, varietatea de flori care incoltesc si cresc si in una si-n cealalta.
Aici cresc, trandafirul iubirii, lacramioarele gingase ale sperantei, bujorul bucuriei, si multe altele, minunate flori una mai nobila ca alta, dar printre ele, adeseori apar si urzici, volbura, pirul, si loboda porceasca. Cele din urma au un apetit de viata acerb si pun de multe ori in dificultate frumusetea si curatenia gradinii, asa ca gradinarul nu asteapta maturitatea lor, ci ele sunt starpite imediat ce apar si astfel frumoasele flori pot sa se dezvolte armonios spre placerea stapanilor. Nu acelasi lucru se intampla cu 'gradina inimii'. Aici ca stapani nu suntem atat de interesati de frumusetea gradinii si mergem cu indiferenta pana acolo, ca lasam sa creasca si sa se inmulteasca, urzicile urii, volbura minciunii, pirul tristetei care se infige cu radacinile lui otravitoare pana in adancul sufletului, afectandu-l pana la distrugere. Ma intreb de ce acordam atat de putina importanta inimii noastre? Oare nu e la fel de importanta si gradina din adancul fiintei noastre, acea oaza minunata din care tasnesc izvoarele vietii? Cum a ajuns omul atat de indiferent fata de inima lui si de ce nu este atent la fiecare buruiana care ii invadeaza lacasul acesta intim? E posibil sa dam mai multa importanta la orice alt lucru, dar sa fim total indiferenti cu inima noastra si in final cu sufletul nostru asta pentru-ca nu pretuim viata asa cum ar trebui.

In Biblie scrie ca: inima omului este nespus de inselatoare, asa ca ar trebui sa fim mai atenti cu 'gradina inimii', nelasind sa se dezvolte in ea acele 'flori rele' acele buruieni, care pot invada la un moment dat inima si pot starpi chiar minunatele flori, care ar trebui sa creasca si sa dea parfumul lor minunat vietii noastre de zi cu zi.
.......................................................................................................................................
Hai sa declaram razboi Minciunii, Indiferentei, Ipocriziei, Tristetei, Amaraciunii, Invidiei, Lingusirii, Deznadejdei, Mandriei, Egoismului , Urii si inca multe alte soiuri, care ar trebui smulse fara mila.

Ar creste in voie, Bunatatea, Adevarul, Mila, Bucuria, Modestia, Speranta......
Facerea de bine, Darnicia, Increderea,Sinceritatea, Pacea.....si inca altele.
Ce frumos ar arata inima noastra, plina doar de minunate flori incununate de trandafirul Dragostei!

Pentru incheiere recurg iar la Cartea Cartilor care spune: Fiule, da-mi inima ta si sa gaseasca placere ochii tai, in caile Mele. Prov. 23: 26.
ganduri de fiecare zi - elena marin alexe.

16 comentarii:

mmary spunea...

O,Isuse,iubirea mea,iata-ma,iti daruiesc inima mea,ia-o,si pune-o in locul ei pe a Ta...as vrea sa pot iubi cu inima Ta,sa ma pot darui Tie si semenilor mei avand in piept iubirea si puritatea ce se revarsa neincetat din Tine..."Isuse bland si smerit cu inima,fa inima mea asemeni cu inima Ta."

Geanina Codita spunea...

Ma alatur tie impotriva acestui razboi cu toata fiinta mea, pentru ca boala de inima sa devina ceva rar iar sentimentele nobile sa triumfe. Asadar, buna prietena , castig de cauza-ti acord fara tagada.
Sa ai o zi frumoasa precum scrierile tale superbe!

Dumitru K. Negoita spunea...

DA! Deja am facut-o! Ma aliez si cu dv."Declarand razboi", cum spune-ti, minciunii; ipocriziei; tristetii; amaraciunii; ... egoismului".
FELICITARI! pentu "gradina inimii", incarcata de mireasma florilor si-a"trandafirului dragostei".

elena marin-alexe spunea...

Frumoase vorbe stii sa adresezi Domnului, draga mea si minunat abandon al inimii.Cuvintele tale la adresa LUI sunt dulci ca mierea.Binecuvantari!

elena marin-alexe spunea...

Geanina Codita- Speram sa dispara cat mai curand'bolile de inima'!Iubita mea, ar fi minunat ca in inimile celor mai multi oameni, sa triumfe'florile bune'.Noapte buna si somn dulce!

elena marin-alexe spunea...

Dumitru Negoita - Ma bucur sa va am aliat, in acest razboi, care din nefericire, nu este o gluma. Dar sa lansam cat mai multe semnale de alarma in acest sens, si poate ca intr-un final, Trandafirul dragostei va invinge.
Va mai astept, cu deosebita placere.

O alvo spunea...

O coração humano é terra que só Deus conhece!
Por isso devemos pedir a ele que nos ajude a plantar tudo de bom.
Devemos regar com orações.

elena marin-alexe spunea...

O alvo-Sim, meu caro, você deve polvilhadas com rasgos, belas flores, o coração noastra.Sa ajudar-nos a Deus. Eu gostam muito a sua visita. You're welcome.
căutare

adriana spunea...

intorc vizita, stau putin dar promit sa revin...eu incerc sa inlocuiesc unele cu altele cu mare ajutor din partea Sfantului Efrem Siriul; daca nu stii rugaciunea, o gasesti la mine sub eticheta rugaciuni, la titlul RAU VERSUS BINE

criss spunea...

Ce frumos Elena...povestea ta este cat se poate de reala.
Dumnezeu este cel care a creat gradina, cu tot ce se afla in ea, si tot el stie de ce printre flori au rodit si buruieni.
Te pup mult de tot si un week-end minuant.

Adrian spunea...

inima, frumoasa casa a sufletului nostru...

elena marin-alexe spunea...

adriana - Ma bucura vizita, desi scurta si te mai astept.Fii binecuvantata.

elena marin-alexe spunea...

Ce surpriza! Ma bucur de revenirea ta , si sa stii ca te astept oricand cu drag pe hailaplimbare.Somnic dulce!

elena marin-alexe spunea...

Adrian - Da, si trebuie tinuta in mare curatenie....Merci pt. vizita si te mai astept cu placere.

Crestinul spunea...

Din prea-plinul inimii vorbeste gura omului, sa ne ajute Dumnezeu sa fie plina de Duh si nu de rautate.Frumos articol.

elena marin-alexe spunea...

Crestimul -
Subscriu la rugaciunea ta si iti doresc multa pace!