joi, 26 martie 2009

Educatia, incotro ?

De la o vreme, nu pot sa nu observ din ce in ce mai des, comportamentul total necivilizat al tinerilor si in mod special al copiilor de varste diferite si ma intreb daca societatea romaneasca mai are 'sanse de vindecare'.
Este destul de evident si provocator totodata limbajul trivial care imbraca strada din zori pana-n noapte si tu ca umil trecator, iti inabusi obida printre dinti, sa raspunzi murdariilor care-ti agreseaza verbal si nu numai, fiinta. Ajungi sa te strecori stresat, printre grupurile zgomotoase de tineri, care-si scuipa saracia sufleteasca pe la colt de strada si te intrebi : de unde atata brutalitate, cinism si lipsa de bun simt, la un copil aflat inca pe bancile scolii? Ce fac oare parintii pentru temelia educatiei propriilor fii si fiice? Sunt consternata..........trista si ma intreb: unde sunt si ce fac parintii, bunicii , cei care au responsabilitatea morala a educatiei propriilor urmasi ?
Biblia spune in Proverbele lui Solomon ; copiii copiilor sunt cununa batranilor! Mai este valabil acest proverb ? Si daca nu, atunci unde si-au pierdut morala tinerii teribili ai zilelor noastre si cine ii va aduce cu picioarele pe pamant ?

4 comentarii:

Marius Brad spunea...

Nu stiu pe cine as putea sa invinuiesc in aceasta situatie. La fel de mult ma mir si eu, sunt tanar si-mi este rusine de vocabularul lor "intelectual"...

elena marin-alexe spunea...

Departe de mine intentia sa aduc vreo acuza cuiva anume, tind sa cred ca parintii au primul cuvant in formarea caracterului propriului copil. Si cand cei batrani spun ceva de genul: nu are cei sapte ani de acasa, sigur au mare dreptate.
Viata unui om isi are radacina in copilarie. O casa de ex. daca nu are temelia zdravana, degeaba se folosesc pt. zidire, cele mai bune materiale, ca tot ruina ajunge.
Kalliope imi place mult cum gandesti si cum scrii, iar vizitele tale pe hai la plimbare ma onoreaza.Multumesc si te mai astept.

Dan Gheorghe spunea...

problema porneste de la lipsa de educatie. tinerii nu mai au modele de viata nici in familie, nici la scoala. familia nu mai are timp de copii. scoala nu mai e locul in care se formeaza caractere. si atunci tanara generatie se autoeduca, sa zic asa. dar de cele mai multe ori modelul educational e negativ. mai degraba un tanar se apropie de gasca de la coltul strazii, decat sa ia in seama sfaturile bune ale parintilor sau profesorilor.

elena marin-alexe spunea...

Aveti dreptate, familia nu mai are timp de copii, iar modelele de viata sunt in proportie de 90 la suta negative.
Dan Gheorghe, ma simt onorata de vizita! Va mai astept cu mare placere oricand, sa va spune-ti parerea.