vineri, 10 aprilie 2009

Au inflorit pomii !

In sfarsit primavara si-a inceput domnia, cu 'acte in regula' si cand spun asta, ma gandesc la : verdele crud dupa care am tanjit toata iarna, la soare cat mai mult, la pomii infloriti care sunt stampila C.T.C. a primaverii dar si la gradinile forfotind de gospodari gata sa-si puna amprenta pe mediul ambient. Intr-un cuvant 'pregatire' i-as zice eu . De ce ne pregatim? Pai se mai pune intrebarea? Doar ne apropiem cu pasi repezi de mareata sarbatoare, chiar cea mai mare; Invierea Domnului.

Mi-e greu sa descriu forfota care insoteste perioada de dinainte-a Pastelui. Toti, de la mic la mare se dedica doar 'curatenie-i generale'. Si pun atata inima in tot ce fac, in dorinta de a face cat mai bine lucrurile din jurul lor ca ar merita felicitari sincere dar, din nefericire curatenia generala se face cu 'brio' doar pe langa ei. Ma intreb oare cati dintre harnicii romani, se gandesc la curatenia sufletului, a inimii lor? Oare Pastele e sarbatorit pentru ambientul nostru sau pentru noi? Hristos Si-a dat viata pentru casele noastre, curtile si gradinile noastre? Il intereseaza pe Mantuitorul lumii cat de apretate sunt perdelele si lenjeriile noastre? Il preocupa pe El culoarea varului pe care il dam pe peretii caselor noastre? Se supara El cumva daca nu avem haine noi noute de Paste, si pantofi noi? Nu ne va mai asculta rugaciunile daca nu vom avea pe masa cozonaci, miel si oua rosii?

Departe de mine gandul sa afirm ca toate cele enumerate nu sunt benefice sau de folos. Sincer ne sunt de mare folos pentru trup, dar ce facem cu sufletul nostru pentru care a murit Domnul nostru?

E benefica o curatenie generala a locuintei noastre, pregatirea diverselor bucate, dar fara o atenta curatire a cugetului si a inimii noastre toata pregatirea devine nula. De aceia va indemn hai sa privim in noi si daca gasim acolo indiferenta, ura, dispret fata de cel de langa noi sa ne straduim sa reparam relatiile pentru-ca Invierea Domnului sa ne gaseasca si curati in inima si in cuget.
E poate mai greu sa-ti ceri iertare, dar e frumos si acest lucru te innobileaza ca om, ca si crestin.
Va invit sa privim cu atentie in noi insine si sa incepem curatenia generala de la inima. Ce ziceti, acum ca pomii deja au inflorit, punem si noi de o innoire a spiritului?

6 comentarii:

kis spunea...

un actual de escatologie:
1)crestinism fara hristos
2)sarbatoare fara sarbatorit
3)paste fara miel
4)creatie fara creator
etc
foarte trist dar este adevarat
acestea sant vremurile generatiei noastre si cred cu tarie ca sant vremurile din urma
mult succes

EUGEN DAN spunea...

"De aceia va indemn hai sa privim in noi si daca gasim acolo indiferenta, ura, dispret fata de cel de langa noi sa ne straduim sa reparam relatiile pentru-ca Invierea Domnului sa ne gaseasca si curati in inima si in cuget" Daca reparam doar relatiile dintre noi si nu mergem la radacina, totul e zadarnic....

Adriana Dumitru (Gherghe) spunea...

Au înflorit pomii, a înflorit chiar şi liliacul în Timişoara, semn că este aprilie!
Sunt de acord, doamna Elena, primenirea trebuie să aibă loc şi în sufletul nostru pentru ca în el să-şi facă loc, cu bucurie şi nu cu silă, curatul de orice patimi: Hristos!
Vă doresc sărbători fericite în bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!
Felicitări pentru lucrări!

elena marin-alexe spunea...

Pentru KIS.
Intradevar traim zilele de pe urma.Multumesc pt. coment, care e f. interesant.

elena marin-alexe spunea...

pt.EUGEN.
Aveti dreptate, in legatura cu radacina......
Multumesc pt. coment.

elena marin-alexe spunea...

pt. ADRIANA.
Va multumesc pt. felicitari. Comentariul, este la obiect. Sarbatori Fericite!