luni, 26 iulie 2010

ALGOCALMINUL..

 Am primit de la o prietena prin e-maill si doresc sa dau mai departe informatia tuturor prietenilor mei.
Va doresc o saptamana binecuvantata si - Sa nu aveti nevoie de Algocalmin!


Algocalminul, pastila cea mai utilizata de romani pentru tratarea durerii, va intra in maximum sase luni pe lista medicamentelor eliberate doar cu reteta medicala. Motivul acestei schimbari il reprezinta o substanta extrem de periculoasa care sta la baza algocalminului: metamizol.
Metamizolul este considerat o substanta medicamentoasa foarte periculoasa pentru organism in mai multe tari din Europa, mai mult decat atat in Belgia intra chiar in categoria otravurilor. Utilizarea metamizolului a fost interzisa de mai multi ani in Statele Unite, Canada si cateva tari din Europa de Nord.

Efectele algocalminului in organism

 
Daca vei citi orice prospect al unei cutii de comprimate de algocalmin vei afla ca acest medicament este un analgezic puternic, care inlocuieste intr-o larga masura opiaceele, dar care nu determina efectele secundare cunoscute dupa administrarea acestora. Fiind si un derivat pirazolonic, algocalminul are si actiune antipiretica, adica scade febra.
Recomandarile generale ale algocalminului sunt durerile dentare si ORL, negralgiile, durerile artrozice, mialgiile, poliatrita cronica, sindromul febril etc.
Desi este cel mai bine vandut medicament din Romania, algocalminul a atras in jurul sau o serie de controverse. Se pare ca tratamentul cu algocalmin ar duce la aparitia unor reactii alergice, precum si la declansarea unor crize de astm.
Foarte grav este insa faptul ca ingestia de metamizol, substanta continuta de algocalmin, poate sa provoace o boala fatala numita agranulocitoza. Aceasta afectiune apare pe fondul scaderii globulelor rosii din sange si al distrugerii celulelor din maduva osoasa care au rolul de aparare a organismului in fata infectiilor.
In Romania nu au fost efectuate inca studii clinice in ceea ce priveste frecventa agranulocitozei cauzate de administrarea cu algocalmin, tocmai de aceea acest medicament este in continuare comercializat.
De retinut: Modificarile in ceea ce priveste eliberarea algocalminului pe baza de reteta medicala vizeaza toate medicamentele analgezice si antipiretice care contin metamizol.

6 comentarii:

Ana Maria spunea...

E inca controversata decizia, sa stii! Oricum fiecare medicament are atat beneficii cat si contra-indicatii... ma gandesc insa la o treaba, daca a fost folosit atat de mult pe scara larga pana in prezent, de ce il scot tocmai acum?! Mi-e teama sa nu fie vorba de interese la anumite firme din pharma care vor sa profite de momentul actual de criza pt a introduce altceva in piata..;)

elena marin-alexe spunea...

Ana Maria-
Sa stii ca si eu m-am gandit la asta, avand in vedere ca in 'lumea medicamentelor' se fac afaceri colosale. Dar cui ii mai pasa de semenul sau?
O zi frumoasa iti doresc draga mea prietena!

Rascumparati Vremea spunea...

bine de stiut :D

elena marin-alexe spunea...

Octavia-
Intr-adevar! :)

ARIPI DE FLUTURE spunea...

e trist ca si pentru un algocalmin trebuie sa luam reteta, de fapt asta e si rostul acestui circ, mergi la doctor, ii mai dai ceva, ca sa poti lua o reteta

elena marin-alexe spunea...

Fluturas-
Te lasi pagubas...