joi, 7 octombrie 2010

Ion Bârlădeanu şi colajele sale


De la gheena de gunoi a Bucurestiului a ajuns la dineu, cu Frumoasa diva Angelina Jolie!
Ion Bârlădeanu pare un artist realizat, deşi până în 2008 trăia printre gunoaie, la marginea Bucureştiului. Astăzi, Bârlădeanu îşi vede visul cu ochii, prima sa expoziţie deschisă publicului larg. Materia primă folosită a fost din revistele vechi si ziarele de prin gunoaie, iar 'penelul' o forfecuţă de care nu se desparte niciodată.
Zeci de colaje pe care le-a creat din bucăţi de reviste, aruncate înainte şi după regimul comunist, sunt scoase la vânzare pentru mai bine de 1000 de euro fiecare.
Pentru artistul de 63 de ani, călătoria de pe străzile Bucureştiului spre galeriile europene a ajuns în punctul culminant, meritele lui sunt recunoscute. "Mă simt ca şi cum aş fi renăscut", povesteşte Bărlădeanu. "Acum mă simt ca un prinţ. Un cerşetor poate deveni prinţ, dar se poate întoarce din nou la sărăcie", a completat artistul.
Că Bârlădeanu a rezistat cu stoicism, trăind printre gunoaie, nu este o surpriză. În 1989, el a fost unul dintre cei care a rămas fără slujbă după revoluţie. În următorii 20 de ani a dormit pe unde a apucat şi s-a hrănit cu resturi de mâncare şi şi-a câştigat existenţa din munci ciudate, totuşi făcea colaje în secret.
"Este un om de la periferia societăţii care a reuşit să se descopere pe sine", a afirmat Alexander Nanău, un director din Bucureşti care a filmat un documentar despre viaţa lui Bârlădeanu pentru HBO. "A fost leneş în sensul bun, doar aşa a putut să-şi pună mintea la contribuţie şi să creeze. El s-a ascuns de o societate în care a refuzat să fie implicat", spune Nanau.
În 2007, Bârlădeanu i-a arătat colajele sale unui artist, Dan Popescu, Uimit, artistul, a sunat la o galerie. Din acel moment zilele lui Bârlădeanu în mizerie erau numărate."Într-o clipă mi-am dat seama că este ceva foarte important, cel puţin pentru România", a spus Dan Popescu, care expune creaţii ale tinerilor mai puţin cunoscuţi. Cu dinţii stricaţi şi o faţă răvăşită de viscolul iernii, Bârlădeanu nu era nici pe departe tânăr, dar anonimatul său nu a mai durat mult.
După şase luni a avut ocazia să-şi expună creaţiile şi a primit un apartament al său şi o dantură nouă. În 2009 şi-a expus câteva din colaje la un târg din Basel. În această săptămână a aterizat la Paris, a văzut cu ochii lui Turnul Eiffel şi a luat masa cu Angelina Jolie, care se afla în oraş la filmări.
O viaţă de om, schimbată, datorită unui talent incontestabil. Colajele lui sunt admirate de iubitorii de artă şi achiziţionate la preţuri ce variaza de la 1000, până la 3000 de euro.
Bârlădeanu se descrie ca regizorul propriilor sale filme şi consideră fiecare colaj ca fiind un film în sine.
Multe dintre colajele explozive au fost create după 1989, dar o parte dintre cele din timpul regimului au fost achiziţionate deja de colecţionari.
Bârlădeanu spune că va continua să muncească indiferent ce crede lumea despre operele sale. "Este ca şi cum ai mânca plăcintă şi sandvişuri. Mă simt împlinit când creez", a spus Bârladeanu. "Dacă aş mai trăi încă o  viaţă, tot asta aş face, iar dacă le-aş putea duce pe lună, le-aş duce".

 „In colajele lui Ion Bârladeanu e evident că e foarte important efectul plastic, dar există tot timpul o poveste care curge frumos, ca sufletul lui. Nea Ion nu le numeşte colaje, le numeste filme, iar el se considera un mare, poate cel mai mare regizor!


Vă invit, să admiraţi câteva din operele pe drept numite aşa, din creaţia acestui român, în care Dumnezeu a pus o uriaşă încărcătură de talent. Merită admiraţia noastră! 

elena marin alexe

16 comentarii:

Lisandru Cristian spunea...

Excelentă postare! Cu viaţă în ea. Cu de toate. Gânduri bune vă trimit, să aveţi o zi bună!

Ionel Mesaros spunea...

Interesant caz!
Un om talentat care,probabil,la inceput, nu s-a gandit ca rodul pasiunii sale ,colajele,il vor face celebru.
Felicitari pentru postare!
Intr-adevar ,oameni precum dl Barladeanu merita toata admiratia noastra.
Va doresc o seara placuta!

marada spunea...

Ingenioasa persoana! Inca un exemplu ca fiecare om are rostul lui sub soare!

geaninalisandru spunea...

Am văzut un interviu cu el zilele trecute la Antena1. Era tare dezamăgit de România, de modul în care este tratat.

Stau și mă gândesc câți din cei care-l laudă, cred în el, îl apreciază la justa valoare...

Te îmbrățișez cu toată dragostea, draga mea dragă!

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

doctorultau spunea...

un Iov modern; încă o poveste care ne învață că speranța moare ultima şi că nimic nu e, niciodată, ireversibil pierdut; cele bune.

elena marin-alexe spunea...

Cristian Lisandru-
Multumesc pentru gandurile bune!

elena marin-alexe spunea...

Ionel Mesaros-
Chiar merita! O zi buna prietene!

elena marin-alexe spunea...

marada-
Da..si talentata persoana as adauga eu draga mea.

elena marin-alexe spunea...

Geanina Lisandru-
Cu siguranta artistii cu suflet curat il apreciaza, caci nu poti trece cu vederea un talent autentic ca el.
O zi frumoasa scumpa mea!

elena marin-alexe spunea...

doctorul tau-
Intr-adevar! E un talent autentic si cred ca si-a meritat revenirea..

elena marin-alexe spunea...

Falvo-
Nu ma intereseaza!

ARIPI DE FLUTURE spunea...

l am vazut la televizor, e tare trist, inca o dovada ca nu ne pasa de cei de langa noi:(
va imbratisez cu drag

elena marin-alexe spunea...

ARIPIDE FLUTURE-
Bineanteles ca e trist , caci in tara natala e inconjurat de indiferenta crasa..

Tudor Enea spunea...

impresionant. am savurat fiecare cuvant. multumesc pentru istorioara. deosebita.
o dupa amiaza placuta.

Anonim spunea...

Da ,am vazut filmul lui ION am vazut tablourile colaj sincer este tare bun artist am ramas blocat ,pur si simplu ce oameni de valoare avem si ai descoperim din greseala dece oare se intampla decat in romania asemenea lucruri numai cu excepti de artisti, ma bucur pentru acest ION da miau placut ideile lui si picturile